Wednesday, August 11, 2010

ANDAI RAMADHAN INI...

Salam.

Dua benda aku suka hari ini. First thing, tentulah berpuasa. This is my first time berpuasa dengan family. Sebab sebelum ni selalu away dengan urusan pembelajaran. Moodnya? Tentulah seronok! Dekat rumah boleh makan free.hehehe.. Second thing adalah hari ini adalah hari cuti! So boleh la rileks2, mengambil berkat Ramadhan pertama ni.

Ramadhan. Semua orang tahu ia adalah mengenai berpuasa di siang hari., dilengkapi denga amal ibadah sehingga berbuka nanti. Berpuasa ni memberi banyak dugaan dan cabaran-bukan takat tahan lapar semata-mata. Kalau camtu, semua orang boleh kan? Nak tahan dari dugaan berkata-kata, mendengar dan melihat benda yang tak sepatutnya. Itu lagi penting sebenarnya!

Cuba tengok pic kat bawah ni. Aku tahu, hodoh!hehehe. Ketaq ye tangan chek nak lukih gamba2 comey ni:PPP

Rajah ni menggambarkan keadaan aku masa kecil. Around 7-8 years masa mula2 diajar untuk berpuasa penuh, bukan setengah-setengah hari ya! Dulu selalu tengok jam. Malah hari pertama puasa, asyik dok kelih2 jam tu..'bilalah nak berbuka'. Keep asking my late mom, bila boleh makan ni??.hahaha. Masa ni lah dok teringat benda2 sedap. Aiskrim, Makan nasi lauk ayam..ahh heaven! dan semestinya HariRaya, walaupun puasanya tak semenggah!ha ha ha. Sebab apa? Aku nak collect duit raya! Boleh beli kereta dash-alah..keter kecik pakai bateri tu?Pastu lawan dalam longkang (yg kering) utk dijadikan trek lumba. Perghh!!! Masyukkk

Those days! Memorable...

Dah besar gadang ni, dah tau tanggungjawab, dah tahu dosa pahala so aku melihat puasa sebagai medium orang Islam menjalankan ibadah ini dengan baik-sempurna. Jaga segala-galanya sepanjang puasa ni. Masa nilah nak menjaga amal ibadah. Maklumlah, Ramadhan dicipta khas buat umat Islam. Segala amal ibadah, InsyaAllah dilipatgandakan:)

Jadi, dikesempatan ini, blogger Faizal Sulaiman ingin memohon seribu kemaafan yang tak terhingga buat pembaca blog Seindah Dunia Kita. Kut kut la terasa hati sepanjang menulis, mengomen @ chat dalam applikasi FB @ YM:) Jangan serik nak baca blog ni pulak, ya:)


FaizalSulaiman:---)Buat mereka yang datang membaca Loro:Chendana episode 1, terima kasih atas bacaan dan komen2 kalian. Kepada yg belum, klik sini:) Tunggu episode ke 2 ye:)

22 comments:

Nazz@Purple said...

selamat berpose..best nye cuti hari ni..tp nazz tak..

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple--)nazz keje?takpe nazz.rezeki tu.redha aje ye:) nak2 bulan ramadhan ni.berkatnya berkali ganda:)

mR.sYaH said...

wah bestnyer FS cuti arini.. :( kena g kelas arini.. heheh...

ok selamat berpuasa FS.. :D

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)Alhamdulilah.leh la reduce stress sket.hehehehehe..
jgn tdo dlm kelas, Syah.hehehehe

Faz Nandra said...

selamat berpuasa =) bestnya puasa dengan family.. =( huwaaaa.. nanges2..

FaizalSulaiman said...

Faz Nandra---)hehehe..sian2.moh la pose umah fs kat joho ni.ok?hehehehe

epol said...

haha..pkai paint pon ok..selamat berpuasa bro

iyllienaz said...

faizal..
sama la kita 1st time puasa with my parents setelah lama tinggal jauh..hehe..

btw, rajah tu macam karangan upsr.."sila tulis karangan anda berpandukan gambar yang diberikan tidak kurang 30 patah perkataan"..haha

'AQILAH said...

aaaa comel giler lukisan ..

tak terasa hati pun..:) selamat puasa yaa...kumpul duit raye dari sekarang untuk aku tau..kau dah keje, aku belum..:D wewewe~~

MissNera said...

assalamualaikum ya sahabatku =]

selamat menyambut ramadhan ya.. moga kita temui sesuatu di bulan mulia ini. doakan saya juga ya .. hehehe

kenangan puaa masa kecik2 dulu ingat balik memang kelakar.. puasa sebab nak duit raya banyak.. hahaha

FaizalSulaiman said...

epol --)selamat berpuasa jua, epol:))

FaizalSulaiman said...

iyllienaz---)hahahaha..kan?tetiba teringat karangan upsr tu..haihh memori jugak tu illie:)

FaizalSulaiman said...

'AQILAH--)boleh ajer.pastu kita makan laksa kat larkin, ok?hehehehe
dah ko kata sedap, aku nak try la:)

FaizalSulaiman said...

MissNera ---)hehehe..tulah kan:)

nera, tahniah dengan 1 Ramadhan! terbaik sgt2!!

Nurcita2 said...

salam..pertama kalinya singgah di sini, salam 1 Ramadhan 1431H juga..

=)

FaizalSulaiman said...

Nurcita2---)Salam 1 ramadhan juga. terima kasih singgah ye!

NUke_Rude said...

heh. sementara mnunggu berbuka ni, baca la blog2 member dlu. haha.

selamat mnyambut Ramadhan juga. aku pun sama juga, nk minta maaf andai ada salah etika ketika meng-komen.

:)

Tunjuk Bintang said...

emph.. dh 3 tahun aq x rasa 1st puasa ngan family. kejer swasta ni kena kerja sampai mati.. haahahahaha. xder la sampai mati. xder cuti lor..

tu la, bila dah kejer camni. nak buka sedap pon x lalu..
baca la fb aq.. aq buka n sahur apa jerk.. 1st puasa tahun ni.

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --)same to me bro!buka pose apa harini?hehee

FaizalSulaiman said...

Tunjuk Bintang --)kan?masa buka seronok masa budak2 dulu.skunk ni lebih fikirkan tanggungjawab:)

selamat berpose!

Mr.Homosapiensz said...

kereta dash-yankuro gitu la....aku geram lagi ni x dpt beli kete tu masa kecik...abg aku dpt main tp ayah aku beli kete kecik jer......huhu

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz ---)hahahahahaha
aduyaiii klako kan?:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR