Thursday, August 26, 2010

HARI INI..PENJELASAN SEGALANYA

Mr Ass-cer kesayangan, selalu marah dia ni sebab skrin jadik putih. Aku malas nak betulkan.Menyesal plak amek kaler cerah camni. Cepat kotor.



Salam Ramadhan

Apresiasi mula2. Terima kasih readers and commentators semalam. Cayalah..entry semalam melompat naik ke tangga 4 dalam senarai entry mesti baca! Thanks kalian. InshaAllah, aku buat lagi entry kaler-kaler macam semalam. Aku bubuh lagu extra super jiwang lagi ok!ha ha ha

(Bagi mereka yg nak pasang widget tu dalam blog, korang klik aje kat simbol Feedjit kat bawah kotak tu. Letak la dalam blog, so korang bleh tahu entry mana yg pembaca kau suka^^)

Ok back to the entry.
Tajuk nak gempak! Hello, surat khabar pun nak naik ratings juga ok. Kalau tak, takkan la ada tajuk mengghairahkan kat muka depan @ headlines?

Ok. Puasa. Astaghfirullahalazim.

Harini nak bongkar sikit rahsia diri. Rahsia blogging aku yang sebenar-benarnya. Aicehh. Eksklusif la sangat. Tentu ada yg pelik macam mana aku leh update hari-hari, kan? (ada ke?) Dulu masa belajar di Uni, aku lebih prefer update dua hari sekali. Masa tu blogging untuk suka-suka. Nak share info, thoughts dan sangat jarang blogwalking.

Iyalah, dengan internet yang jadahnya seperti tortoise, sangat limit ye connections, jadi aku sangat jarang merayap-rayap ke laman orang lain. Al maklong la benda free. Ada takda, aku gunalah sehabis baik! Baik kan aku? he he he

Dulu pun rajin tulis series. Nak tengok examples? Sila klik pada Mini Series@link2 cerita yang ada di sidebar kanan. First series berjudul '7 Hari'. Komedi Gelap genre sama macam siri on-going di Aksara Keraian, Farcir.

Kenapa Komedi Gelap? Aku suka bereksperimentasi dengan dark selain put a humor inside it. Mungkin genre ni baru, so takdelah sangat pembacanya.

Heh! Tadi nak cerita pasal update kan? Ciss dah melalut sampai London! Jom patah balik Malaysia, Tanahairku!

Sekarang ni..iayalah dengan siri Farcir, dengan mini siri kolaborasi Loro: Jilbab Chendana malah kadang2 bila tahap kerajinan aku dah macam amah--- aku tambah lagi dengan cerita pendek , ada yg bertanya pada aku..

'Banyak pulak masa engkau nak update blog. Hari2 pula tu'

Jawapan aku mudah.

'Aku taip entry in advance. Sometimes aku menggunakan MS Words, sometimes direct terus ke blogspot. Kemudian aku autopost ke waktu kegemaran aku, jam 7 am sebelum pergi kerja'

Mudah kan? Kalian pun boleh mencubanya!!! Senang! Semudah A, B dan C!! LOL!!!

Serius.
Aku memang buat begitu. Kadang-kadang aku update blog hari Ahad je, dan taip entry in advance sehingga hari Jumaat.Macam entry yg kau orang sedang baca ni, aku menaipnya kurang lebih jam 12:27am-Khamis/August 26, 2010. Rasanya mungkin perkara macam ni juga yang diamalkan para blogger lain terutama yg buat 'daily updates'. Yang gila blogging macam aku.

Tak sempat lah nak taip on spot! Idea kalau datang mencurah tak apalah jugak!

Ini bukan boleh aplikasi pada blogging saja. Kerja, ulangkaji, baca buku, buat nota semua boleh dilakukan in advance. Tak salah sebenarnya. Jimat masa sebab bila sibuk, kita perlu cekap dengan pengurusan masa. Masa itu kan emas. Masa pun dah bersumpah dalam Al Quran.

Demi masa. Sesungguhnya Manusia dalam Kerugian.
QS: Al Ashr:103:1-2

Jadi uruslah masa sebaiknya. Rugi sangat kalau masa kita tu terabai begitu saja. Melainkan kalau betul2 sibuk sampai terpaksa tahan nak terkencing, itu hal lain.bwahahahahahaha.

FaizalSulaiman:--)Ohhh hari ini hari penting. Seriau macam rasa nak terberanak plak.LOL!

ps:Jangan lupa teruskan momentum bacaan Loro:Chendana ep5! Ada yg tak kena dengan family Samira tu, rupanya!

19 comments:

mR.sYaH said...

skrin laptop sy pun selalu jd putih bile kena rempuh.. hahah.. sy punya blog xleh autopost..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)acer jgak ke syah?huhu memang pun.eh faizal punya bole ar:)

'AQILAH said...

aaaa faizal, kalau idea tak datang-datang macam mane..haha putih memang menguji tahap kebersihan kita la..:D

Lya said...

oh, kekantoian.. haha.. memang selalu blogging jam 12, 1 pagi.. tapi post entri pukul 8,9..

avid gunner said...

rasa nak buat auto post tu ada tapi procrastinator macam aku suka squeeze masa sikit2 buat benda2 macam ni..hehe..

Pencacai Alim said...

updatela slagi larat..esok dh berumahtangga masa tu dh terhad..

FaizalSulaiman said...

'AQILAH---)gali qilah..gali:)hehehe

FaizalSulaiman said...

Lya ---)haaa tau takpe.senang sebab kadang2 post entry awal;)

FaizalSulaiman said...

avid gunner ---)ko penulis baik bro! aku suka baca la weh!

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)tanak berumahtangga besok.hehehehe

siti azizah Sang Pencinta said...

HUHUWW, akak tau kenapa ko seriu apapun tahniah le.. dah konperm

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta ---) terima kasih kak.Alhamdulilah semuanya berjalan dengan sangat baik

Mr.Homosapiensz said...

aku gua acer keyboard putih gak..stakat ni x muncul lg skrin putih .....

Mr.Homosapiensz said...

lupa nk tambah...pernh aku cooy dari MS words tp bila nk publish jd error....

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz ---)mal pergi dekat edit html, bukan compose. pastu baru paste

epol said...

oh patot la hari2 update..dah susun baik punye jadual..hehehe

**pernah niat nak wat camni dlu tapi tak amek port sgt nak berbloging secara serius..hehe :D

FaizalSulaiman said...

epol---)hehehehe..ala ko update sikit2 camni pun ok la bro:)

aku sentiasa baca blog ko!

apik pehe said...

teringat gak nak guna mobile untuk update blog..sbb laptop kan susah nk bawak..tapi x reti la..lgpon kedit kureng..hehe

FaizalSulaiman said...

apik pehe ---)hehehe..kawe guno laptop jah,malas nak update guna phone sbb phone kawe cap aye.hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR