Monday, August 09, 2010

KEGILAAN SOUNDTRACK

Salam.

Isnin ni permulaan hari. Hari bekerja lah kan?
Selalu orang cakap, blue Monday, black Monday.

Bagi aku “blur Monday!”Yalah sebab semalam hari Ahad tak puas nak beronok-ronok bagai.Isnin dah mula, jadi fokus tu kena ubah lekas-lekas.

First of all, terima kasih tak terhingga buat kesemua pembaca cerpen pendek semalam “Gula-Gula Cinta”. Karya pertama romantic-comedy yang paling takut untuk disiapkan.
Takutnya macam aku membaca cerita Tamar Jalis woo..

Alhamdulilah, cerita itu akhirnya diterima baik dari pihak kalian. Terima kasih kerana “like” dan terima kasih kerana beri komen dan pendapat. InsyaAllah, lepas ni aku akan cuba genre lain pulak. Terima kasih juga buat mereka yg membaca episod pertama Loro:Jilbab malam tadi. Jangan lupa episod pertama Loro: Chendana, Selasa ini, 8:08 mlm:)

Entry harini nak bercerita lanjut tentang kegilaan aku kepada soundtracks. Runut bunyi orang melayu kita kata. Dalam folder Soundtrack aku, ada kurang lebih sepuluh jenis soundtracks yg aku kumpul sejak zaman degree dulu. Pelik kan? Orang suka kumpul lagu2, tapi aku lebih suka soundtracks!


Soundtracks ni bagi aku mampu menghilangkan rasa bosan selain mampu mengubah emosi aku sebagai pendengar. Nak2 aku pulak aktif menulis cerita secara online, jadi bila satu2 mood hendak diambil, folder soundtracks pasti aku TERJAH! List bawah ni antara senarai soundtracks yg ada dalam simpanan aku:) Yang ditanda * adalah fevret track!

1) Pontianak Harum Sundal Malam 2 (Melayu)
* (Meragam, Gamelan Meriam, Gurindam)

2) Waris Jari Hantu (Melayu)
*(Semangat Rimau, Tika, Kasih Tercipta)

3) Sepi (Melayu)
*Sepi dan Sepi instrumental feat Gita Gutawa

4) Puteri Gunung Ledang (Melayu)
*Bagaikan Sakti (Tiara Jacquelina)

5) My Heart (Indonesia)
* Instrumental My Heart

6) Ketika Cinta Bertasbih (Indonesia)
*Menanti Cinta Shuffel version, Menanti Cinta Instrumental

7) Nine (English- Musical)
*Overture Delle Donna

8) Chicago (English – Musical)
*Cell Black Tango

9) Across The Universe (English- Musical)
*I Wanna Hold Your Hand, Girl dan All My Lovin’

10) Glee (English- Musical)
*Bad Romance, Cant Fight This Feeling, No Air

11) Mamma Mia (English – Musical)
*Mamma Mia, Dancing Queen

12) Clash of The Titans ( English- Epic Fantasy)
*Titans Main Theme, You Can’t Hide from Hades

13) Resident Evil (Fantasy)
*Join Me In Dead (HIM)

14) Confession of A Shopaholic ( English- Rom Com)
*Bad Girl, Unstoppable (dengar OST ni macam nak gi membeli belah, buang2 duit dohhh)

15) Autumn in My Heart (Korea)
16) My Girl (Korea)
17) Witch Yoo Hee (Korea)
18) Full House (Korea)

Untuk 15-18 semua aku suka! Lebih2 masa nak cari mood jiwang.

Aku tak tahu la korang macam ne, tapi aku melihat music soundtrack ni sebagai sesuatu yg sangat unik. Music soundtrack yang baik dapat membantu penceritaan drama @ filem tu menjadi lebih feel.

Dan bagi aku, kegilaan pelik ini menambah lagi variasi dalam minat aku dengan music!

FaizalSulaiman:---)Suka juga dengar lagu Bobby Darin, Nina Simone, Donna Summers! Gila klasik aku!

ps: selamat membaca FARCIR ep 42, malam ini di Aksara Keraian!

4 comments:

Abe Annahl said...

puteri gunung ledang: pernah dengar lagu "kepada mu kekasih"??

glee: lebih suka lagu "poker face" nyanyian anak beranak, plus "total eclipse of my heart" dan "beautiful"

pontianak harum sundal malam 1: lagu "pulangkan" memang berhantu. first time dengar memang seram giler hehe

hmm xminat dreamgirls? u shud try then :)


selamat berpuasa abangku :)
may Allah bless you always :)

FaizalSulaiman said...

Abe Annahl--)yihaaaaaa

dreamgirls minat!
one nite only, and i am telling u i'm not going!

happy fasting season dik:)

Mr.Homosapiensz said...

aku xtau nk cari lagu per utk koleksi aku ni...leh la try cri soundtrack tu smua kot.

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz --)boleh je.kalau nak layan2 time bosan2 boleh:) hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR