Sunday, August 29, 2010

M.A.M: SUP AYAM LEBUR SUKAHATI


Salam Ramadan

Slot M.A.M yg pertama. Gila lama aku baru nak update pasal benda ni.

Harini aku nak share ngan korang cara membuat sup ayam. Resipi paling senang dalam donia! Namanya..jangan gelak ok. It just pop on my mind.ahaks!! Sup Ayam Lebur Suka Hati! Ini cara cincai-malas ok. Ini hidangan sahur hari ini. Emak aku pesan awal2. Angah kalau bangun, tolong buatkan sup. Rempah ratusnya semua dah ada. Tinggal lebur saja. Ok la nama pun aku bagi sup lebur ok!ha ha ha

Kalau tak tahu nak makan apa sahur esok, korang leh masak sup ni. Senang je owh. Pejam mata boleh buat. Ok aku tipu. Bukak la mata tu:P

Bahan-bahan
4 Ulas bawang Kecil/Merah*
4 Ulas bawang putih*
Kayu Manis

Bunga Lawang
Cengkih

Sup Bunjut/Takde korang leh ganti dengan rempah sup yg serbuk tuh.
Halia*

5 tangkai Lada Cili (ni kalau nak pedas)*
Ayam, setengah ekor pun boleh. Potong kecil2 comel

5 biji kentang. Potong dadu
Daun Sup

Garam
Serbuk Perasa (kalau nak guna)


Bahan yang digunakan

Untuk sambal kicap

Kicap
Lada cili/lada burung**

Bawang Putih**

Gula**

Note 1: Bahan * korang kena kisar ok. Bahan ** kisar selepas korang kisar bahan *
Note 2: Aku tak gunakan bawang goreng sebab nama pun lebur. Lebih ekonomi.he he he. And tiada penggunaan minyak untuk menumis. Lebih sihat:)

Cara-cara
Masukkan setengah jug air paip dalam periuk. Biarkan mereneh kejap, kemudian masuk bahan kisar * dalam periuk, beserta sup bunjut dan segala rempah tumis (Bunga lawang, Cengkih dan Kayu Manis). Sesetengah orang suka tumis. Sebenarnya sama je. Kalau guna air ni, kuranglah sikit penggunaan lemak.

Masukkan kentang berpotong dadu. Rebus kentang. Kentang quite lama juga nak masak. Plus kalau kentang dah mulai lembik sikit, ia memberi tekstur pekat pada sup korang, which is mean VERY GOOD!!!

Bahan yang sudah siap dilebur


Dah agak2 nak masak kentang tu (estimation dalam 20-25 minutes), masukkan potongan ayam. Kacau rata. Biarkan ayam empuk sekejap. Sesetengah orang suka letak kiub ayam. Tak perlu pun tak apa sebenarnya. Sebab pati/kiub ayam ni memberi lebih flavor dalam sup korang tu.

Apabila ayam mulai mengempuk, bubuhkan garam dan serbuk perasa. Selalunya salt, pepper or seasonings ni diletakkan di akhir proses masakan supaya rasanya lebih enak selain mengelakkan rasa makanan hilang lebih awal sewaktu proses memasak.

Taburkan dengan daun sup yang telah dihiris.

Penyediaan sambal Kicap
Nak sedap lagi, bahan ** korang goreng dulu atas api TANPA MINYAK. Apa orang panggil? Sangai? Haa lebih kurang la. Sangai dalam 2-3 minit saja.

Lepas tu bahan ** dikisar halus. Nak tumbuk pon boley. Tapi aku ni jenis nak cepat punya orang. So apa guna teknologi kalau tak digunakan? (tetibe).

Tuangkan kicap, kacau rata. Hidangkan. Kalau ada limau kasturi bubuh sekali. aduhaiii…masyukk!!!


Taraaaaa..err selera tak?

Dah siap.Lupa nak letak daun sup laa


Kandungan Nutrisi dalam Sup Ayam Lebur Sukahati

Protein (Ayam)
Mineral (Bawang putih+Merah+Garam+Lada)
Karbohidrat (Kentang+Gula)
Lemak (terhasil dari ayam)


SELAMAT MENCUBA!


FaizalSulaiman:---)Terlepas membaca Loro:Jilbab ep 6? Klik sini

19 comments:

mR.sYaH said...

wah FS masak lak.. suka sup ayam!

Parkcheek Chun Li said...

kaki pon ko bedal????

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)hahaha..senang yg ni,bukan susah pun

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li ---)ha'a la.sedap apa..tp bukan my favret.aku suka dada:P

Mr.Homosapiensz said...

feveret aku tu..klu makan lauk tu mesti kena ada sambal cabai (lada)....

pernah skali masak..sup ayam suka hati ngan halia...suka hati jer aku letak pape asalkn ada halia....haha

aqilah said...

waaa sungguh menyelerakan sup itu...sambal kicap pedas..

Pencacai Alim said...

bapak susahnye cr penyediaan tuh..

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz---)halia best letak untuk aroma ngan buang angin.hehehe

FaizalSulaiman said...

aqilah---)sedap kalau makan sup ngan sambal kicap panas2.hehehe..masyukkk

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)hahaha..ko saje je:P aku kan cakap, pejam mata je leh buat.lol!haha

Pencacai Alim said...

hebat ah..calon suami terhebat..tulis novel pandai..masak sup terer..

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)hahahaha..ah sudah le ko:P
nak mendalami ilmu2 lain yg aku belum tahu lagi:)hehehehe

apik pehe said...

sedap2..
amek award deh..

http://bakpogitu.blogspot.com/2010/08/first-award.html

Nurcita2 said...

salam singgah...!!

amboi..kalau tgk time siang ni, mau kecur liur...slamat tgk mlm2..hihihi =)

FaizalSulaiman said...

apik pehe---)berehh.nanti kawe amek deh!

FaizalSulaiman said...

Nurcita2 ---)sib baik tgk malam.hihi

Nazz@Purple said...

nazz selalu wat sup sayur..nak diet la katakan..

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple ---)nazz dah lawa.enggak perlu ahh nak diet2 segala neh:P

cik kedondong said...

tergolek berguling tengok ko pandai masak aku tak pas lagi..
hahah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR