Salam Ramadan
Slot M.A.M yg pertama. Gila lama aku baru nak update pasal benda ni.
Harini aku nak share ngan korang cara membuat sup ayam. Resipi paling senang dalam donia! Namanya..jangan gelak ok. It just pop on my mind.ahaks!! Sup Ayam Lebur Suka Hati! Ini cara cincai-malas ok. Ini hidangan sahur hari ini. Emak aku pesan awal2. Angah kalau bangun, tolong buatkan sup. Rempah ratusnya semua dah ada. Tinggal lebur saja. Ok la nama pun aku bagi sup lebur ok!ha ha ha
Kalau tak tahu nak makan apa sahur esok, korang leh masak sup ni. Senang je owh. Pejam mata boleh buat. Ok aku tipu. Bukak la mata tu:P
Slot M.A.M yg pertama. Gila lama aku baru nak update pasal benda ni.
Harini aku nak share ngan korang cara membuat sup ayam. Resipi paling senang dalam donia! Namanya..jangan gelak ok. It just pop on my mind.ahaks!! Sup Ayam Lebur Suka Hati! Ini cara cincai-malas ok. Ini hidangan sahur hari ini. Emak aku pesan awal2. Angah kalau bangun, tolong buatkan sup. Rempah ratusnya semua dah ada. Tinggal lebur saja. Ok la nama pun aku bagi sup lebur ok!ha ha ha
Kalau tak tahu nak makan apa sahur esok, korang leh masak sup ni. Senang je owh. Pejam mata boleh buat. Ok aku tipu. Bukak la mata tu:P
Bahan-bahan
4 Ulas bawang Kecil/Merah*
4 Ulas bawang putih*
Kayu Manis
Bunga Lawang
Cengkih
Sup Bunjut/Takde korang leh ganti dengan rempah sup yg serbuk tuh.
Halia*
5 tangkai Lada Cili (ni kalau nak pedas)*
Ayam, setengah ekor pun boleh. Potong kecil2 comel
5 biji kentang. Potong dadu
Daun Sup
Garam
Serbuk Perasa (kalau nak guna)
Untuk sambal kicap
Kicap
Lada cili/lada burung**
Bawang Putih**
Gula**
Note 1: Bahan * korang kena kisar ok. Bahan ** kisar selepas korang kisar bahan *
Note 2: Aku tak gunakan bawang goreng sebab nama pun lebur. Lebih ekonomi.he he he. And tiada penggunaan minyak untuk menumis. Lebih sihat:)
Note 2: Aku tak gunakan bawang goreng sebab nama pun lebur. Lebih ekonomi.he he he. And tiada penggunaan minyak untuk menumis. Lebih sihat:)
Cara-cara
Masukkan setengah jug air paip dalam periuk. Biarkan mereneh kejap, kemudian masuk bahan kisar * dalam periuk, beserta sup bunjut dan segala rempah tumis (Bunga lawang, Cengkih dan Kayu Manis). Sesetengah orang suka tumis. Sebenarnya sama je. Kalau guna air ni, kuranglah sikit penggunaan lemak.
Dah agak2 nak masak kentang tu (estimation dalam 20-25 minutes), masukkan potongan ayam. Kacau rata. Biarkan ayam empuk sekejap. Sesetengah orang suka letak kiub ayam. Tak perlu pun tak apa sebenarnya. Sebab pati/kiub ayam ni memberi lebih flavor dalam sup korang tu.
Apabila ayam mulai mengempuk, bubuhkan garam dan serbuk perasa. Selalunya salt, pepper or seasonings ni diletakkan di akhir proses masakan supaya rasanya lebih enak selain mengelakkan rasa makanan hilang lebih awal sewaktu proses memasak.
Taburkan dengan daun sup yang telah dihiris.
Masukkan kentang berpotong dadu. Rebus kentang. Kentang quite lama juga nak masak. Plus kalau kentang dah mulai lembik sikit, ia memberi tekstur pekat pada sup korang, which is mean VERY GOOD!!!
Dah agak2 nak masak kentang tu (estimation dalam 20-25 minutes), masukkan potongan ayam. Kacau rata. Biarkan ayam empuk sekejap. Sesetengah orang suka letak kiub ayam. Tak perlu pun tak apa sebenarnya. Sebab pati/kiub ayam ni memberi lebih flavor dalam sup korang tu.
Apabila ayam mulai mengempuk, bubuhkan garam dan serbuk perasa. Selalunya salt, pepper or seasonings ni diletakkan di akhir proses masakan supaya rasanya lebih enak selain mengelakkan rasa makanan hilang lebih awal sewaktu proses memasak.
Taburkan dengan daun sup yang telah dihiris.
Penyediaan sambal Kicap
Nak sedap lagi, bahan ** korang goreng dulu atas api TANPA MINYAK. Apa orang panggil? Sangai? Haa lebih kurang la. Sangai dalam 2-3 minit saja.
Lepas tu bahan ** dikisar halus. Nak tumbuk pon boley. Tapi aku ni jenis nak cepat punya orang. So apa guna teknologi kalau tak digunakan? (tetibe).
Lepas tu bahan ** dikisar halus. Nak tumbuk pon boley. Tapi aku ni jenis nak cepat punya orang. So apa guna teknologi kalau tak digunakan? (tetibe).
Tuangkan kicap, kacau rata. Hidangkan. Kalau ada limau kasturi bubuh sekali. aduhaiii…masyukk!!!
Taraaaaa..err selera tak?
Dah siap.Lupa nak letak daun sup laa
Kandungan Nutrisi dalam Sup Ayam Lebur Sukahati
Protein (Ayam)
Mineral (Bawang putih+Merah+Garam+Lada)
Karbohidrat (Kentang+Gula)
Lemak (terhasil dari ayam)
Kandungan Nutrisi dalam Sup Ayam Lebur Sukahati
Protein (Ayam)
Mineral (Bawang putih+Merah+Garam+Lada)
Karbohidrat (Kentang+Gula)
Lemak (terhasil dari ayam)
Tweet
19 comments:
wah FS masak lak.. suka sup ayam!
kaki pon ko bedal????
mR.sYaH ---)hahaha..senang yg ni,bukan susah pun
Parkcheek Chun Li ---)ha'a la.sedap apa..tp bukan my favret.aku suka dada:P
feveret aku tu..klu makan lauk tu mesti kena ada sambal cabai (lada)....
pernah skali masak..sup ayam suka hati ngan halia...suka hati jer aku letak pape asalkn ada halia....haha
waaa sungguh menyelerakan sup itu...sambal kicap pedas..
bapak susahnye cr penyediaan tuh..
Mr.Homosapiensz---)halia best letak untuk aroma ngan buang angin.hehehe
aqilah---)sedap kalau makan sup ngan sambal kicap panas2.hehehe..masyukkk
Pencacai Alim ---)hahaha..ko saje je:P aku kan cakap, pejam mata je leh buat.lol!haha
hebat ah..calon suami terhebat..tulis novel pandai..masak sup terer..
Pencacai Alim ---)hahahaha..ah sudah le ko:P
nak mendalami ilmu2 lain yg aku belum tahu lagi:)hehehehe
sedap2..
amek award deh..
http://bakpogitu.blogspot.com/2010/08/first-award.html
salam singgah...!!
amboi..kalau tgk time siang ni, mau kecur liur...slamat tgk mlm2..hihihi =)
apik pehe---)berehh.nanti kawe amek deh!
Nurcita2 ---)sib baik tgk malam.hihi
nazz selalu wat sup sayur..nak diet la katakan..
Nazz@Purple ---)nazz dah lawa.enggak perlu ahh nak diet2 segala neh:P
tergolek berguling tengok ko pandai masak aku tak pas lagi..
hahah
Post a Comment