Tuesday, August 31, 2010

LAYAR MERDEKA

Salam Ramadan

Merdeka Ramadan. Mungkin ini kali terakhir kita berjumpa, agaknya sebab tahun depan, Ramadan mungkin bermula pada bulan 7/2011

Tak lengkap rasanya Malaysia yang pernah mengharungi sisa keperitan sebelum 53 tahun merdeka lari dengan filem2 berunsurkan patriotik.

Filem ini satu medium mendidik golongan masa kini dan genre patriotisme pula menyedarkan kita semua bahawa perjuangan masa dulu bukanlah satu perjuangan yang senang dan mudah.

Dalam hal ni, aku memuji inisiatif beberapa pengarah filem dengan sokongan pelbagai pihak dalam merealisasikan projek historical. Bukan mudah, ya. Sebab kita kena ambil beberapa faktor. Sejarah yang dipaparkan haruslah tepat selain tidak menyeleweng dari cerita asal. Nak2 pulak filem epik sejarah, bajetnya memang agak tinggi selain pulangan yang kurang memberangsangkan.

Bagi aku, peminat yg nak tonton tu bukan sekadar nak berhibur, tetapi jugak mendapat sesuatu bentuk 'habuan' pengajaran disebalik kisah2 yang dipaparkan. Sebanarnya, susah nak timbulkan kesedaran menonton filem sejarah ni selain tontonan free di kaca TV dan sekolah.

Ini antara filem patriotisme yang aku sudah tonton..

Karya P Ramlee yg sangat menyentuh.


Sekali menontonnya di TV 1.

Filem terbitan tahun 2000, dan aku tontonnya di sekolah. Sangat menarik dan balance antara kisah cinta (komersil) dan historical value. Menang Penataan Bunyi Terbaik Festival Filem Asia Pasifik di Vietnam


Hasil kemenangan penulisan skrip Rohimaan Haron di Pertandingan Menulis Skrip oleh Finas, dilayar perakkan oleh Erma Fatima. Ditonton sekitar tahun 2001, filem ni sarat ngan perjuangan gadis bernama Embun. Semangat juangnya tinggi walaupun abangnya Bayu ditangkap pihak Jepun. Lakonan terbaik Umie Aida, mendapat pencalonan Best Actress di Festival Filem Asia Pasifik di Korea Selatan. Menerusi filem ni juga, aktress Khatijah Tan menang Best Actress in a Supporting Role dalam festival yang sama. Aku suka quote cerita ni: 'Lupakan saja rasa itu kerana ianya tidak akan bersatu di bumi nyata'


Filem arahan Adman Salleh di aku tontonnya di Astro Kirana. Banyak kali juga sebab aku tak berapa nak faham storyline nya yang banyak flashback.


Kali ke dua menontonnya di TV2 baru2 ni selepas kali pertama menontonnya secara percuma di Dewan Seri Budiman, UiTM Shah Alam, 2007!!. Filem ni menyingkap meliu zaman Tunku Abdul Rahman dan Tun Hussin Onn dalam membangunkan Malaya. Garapan terbaik Shuhaimi Baba ni menjadi rujukan terbaik bagi mereka yg nak tahu bagaimana Malaysia terbentuk. Bak kata quote cerita ni: 'Syarat Hidup Disayangi. Khianat janji..hilang jasa'



Setakat ini, tu sajalah filem patriotik yang aku dah tonton selain filem hampir kepada patriotisme macam Puteri Gunung Ledang (sayangkan negara) dan Wayang (sayangkan budaya dan adat). Harap2 filem Hikayat Merong Mahawangsa akan se-nasionalis- filem2 di atas:)

Walau apa pun, yang penting adalah kesedaran. Kita harus menjaga kedaulatan, keamanan dan kemakmuran yang kita ada sekrang ini:)

Dan buat Malaysia, Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 53!

22 comments:

Parkcheek Chun Li said...

knp movie di atas movie melayu?

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li ---)sebab hari ini hari kebangsaan Malaysia. aku kenangkan perjuangan org Malaysia dulu2. kalau aku bubuh filem hebat mcm 'braveheart' bukan lah merdeka namanya..

hari kebangsaan kut.

ezzati said...

happy merdea!! :) kengkadang bila tgk citer2 patriotik tu lg kt sedar

Pencacai Alim said...

dlm byk2 movie kat atas..leftenan adnan plg gua layan smpai sekarang..

FaizalSulaiman said...

ezzati---)itulah.sebab nak menghayati perjuangan dulu kala.

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)haaa aku pun.lebih byk aksi perang2 kut.yelah director dia pun lelaki:)

bardboo said...

suka baca novel bukt kepong dl!! huhu

Mr.Homosapiensz said...

tak pernh tgk smua movie tu..huhuhu

FaizalSulaiman said...

bardboo ---)Ha'a bard.aku baru perasan yg 'bukit kepong' adalah sebuah novel:)

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz ---)wahahaha..rugi ko, mal.bukan nak bercerita pasal kualiti, tapi semangat kemerdekaan:)

Lya said...

[mahu tengok cerita Rosli Dhobi. Kisah yang seringkali dilupakan. Sejareah menentukan aku harus bersusur galur dari dia, maka terasa aku harus tahu kisah perjuangannya untuk bangsaku.]

FaizalSulaiman said...

Lya ----)cerita Rosli Dhobi pernah disiarkan dalam astro warna slot 'Suatu Ketika'

memang hebat kisah perjuangan beliau!

Lya said...

cerita itulah yang saya maksudkan. tak sempat tengok. T_T

Kuwe said...

hok duo ngelast tu. kawe tok rajin tengok lagi. dale tv patutnya taye time merdeka ni.

FaizalSulaiman said...

Lya ---)ouhh kasihannya.best cerita tu.maksudnya banyak betul input yg kita boleh dapat:)

FaizalSulaiman said...

Kuwe ---)paloh tak ajin lagi taye dale tv 1,2,3.kalu kat astro dah. hati malaya, male 30 tu dah taye kat tv2:)

mR.sYaH said...

kdg2 sbb jln citer yg membosankan membuatkan ramai org xsuka filem berunsur patritiosme.. sepatutnya citer ini perlu diolah dgn baik tanpa mengubah apa2 fakta..

FaizalSulaiman said...

citer historical memang tak dapat nak survive kt panggung tempatan ar syah.penonton kita, kebanyakannya agak susah nak tgk citer macam ni.

tp pelik ngan citer 'bang rajan' (citer thai yg memaparkan unsur patriotik). grossing over 1 million!!

ps:setakat ni, blum de lgi flem sejarah yg faizal tgk berubah faktanya:)

Anonymous said...

It's very trouble-free to find out any topic on web as compared to textbooks, as I found this piece of writing at this site.
Feel free to visit my page : legit ways to make money on the internet

Anonymous said...

This piece of writing presents clear idea for the new people of blogging, that in fact how to do blogging.



Look at my page legitimate online money making

Anonymous said...

Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or
something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that,
this is great blog. A fantastic read. I'll certainly be back.

my web site :: Forex Binary Options Brokers

Anonymous said...

Great post. I was checking continuously this blog and I am
impressed! Extremely helpful info specially the last part :)
I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a long time.
Thank you and good luck.

Also visit my page - make money fast online for free
my page > serious ways to make money online

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR