Tuesday, August 24, 2010

PERCAYA PADA KARMA? AKU? SUDAH TENTU


Salam Ramadhan.

Sebelum kau orang freak out, biar aku terangkan dahulu.

Karma yang aku maksudkan adalah 'balasan'. Fungsinya begini. 'Kalau baik perbuatan kita pada orang, maka baiklah balasan yang bakal kita dapat dikemudian hari'.

Karma dalam banyak2 kepercayaan membawa pengertian berbeza. Ia lebih kepada penghidupan semula, selepas mati-dalam medium lain- sebagai balasan apa yg sudah dilakukan di dalam donia. Aku percaya konteksnya merujuk kepada perkara yg sama iaitu 'pembalasan'.

Sebagai manusia, kita perlu kawal tindakan kita dari terkeluar dari batasan norma yg dah digariskan.Contohnya begini, kalau kau orang pernah menghantar orang tua ke pusat orang2 tua, jangan salahkan anak-anak kau nanti kalau dia buat perkara yang sama buat kau.

Doa orang teraniaya tu makbul beb. Kira janganlah sembarangan buat perkara yang dilarang atau menyakitkan pihak lain sebab balasannya akan jadi sama seperti apa yang kita dapat nanti.

Sebab itu Islam menggalakkan kita untuk muhasabah diri sebelum tidur. Kenang semula dosa-dosa lampau yang dah dilakukan. Allah kan Maha Pengampun, Maha Penyayang lagi.

Gambar agak kembang dan hodoh..hehe

Semalam tulis isu panas. Bukan sebab aku nak up traffic. Traffic naik ciput je. Aku lebih kepada perkongsian. Aku tak mahu dengar lagi dah orang bercakap ikut sedap mulut. Jangan 'longkang' kan mulut kita ok. Mulut dianugerahkan untuk bercakap perkara2 baik. Kisah semalam terus melompat ke tangga ke dua--mengalahkan cerpen komedi romantis 'Gula-Gula Chenta' and suprisingly tragic-love short story 'Kaseh Seribu Bintang' naik ke tangga ke lapan. Aku curious jugalah sebab commentators kurang utk kisah ni berbanding GGC:) Apa2 pun terima kasih for your concerns. Komen2 semalam sebenarnya impressi rasa marah dan nasihat supaya kita berfikir sebelum bercakap. Terlepas membaca? Klik sini

Followers2 baru yg follow, terima kasih. Rajin2 ya tinggalkan komen. Jangan senyap saje., k:)Rugilah berblogging kalau macam tu:)


FaizalSulaiman:---)Kau orang perasan tak blog aku semakin lama semakin serius. Tegak pulak tu seriusnya.oh tidak..aku nak kembali menjadi riang ria..Boley??

14 comments:

Nazz@Purple said...

serius pun ok pe..entry2 membuka minda..;)

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple ---)hehehe thanks nazz.bukan pe..tkut reader bosan aja:)

'AQILAH said...

aku pun percaya..:) selalu ni terkene..

serius lagi2 bab semasa...aaa aku suka bila kau tulis santai tapi macam ni pun ok ! :)

cik ian@aH Lian~ said...

seriuslah, jangan serius!
sila buat lawak...huhuhu

FaizalSulaiman said...

'AQILAH---)bab semasa apa??hehehe

thanks qilah.ok la aku tulis lawak2 lepasni.busan kan asik serius tegak aje:P

FaizalSulaiman said...

cik ian@aH Lian~---)iya dong..mesti lawak2 pulak lepas ni.miahaahaha

shahirahkhairudin said...

*baca sambil kerut dahi*

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin---)whosssss serius la tuh.ahahaha

Pencacai Alim said...

kadang2 blh serius..kadang boleh lawak..

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)hehehehe...nak lawak la pasni.asik serius jerr.hhee

Mr.Homosapiensz said...

aku pun percaya pada karma coz aku sndiri mengalaminya then bila muhasabah diri...kita pun pernh wat kesilapan yg sama pada masa lepas...

p/s: camne nk wat top entry tu erk?? aajr2!

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz---)mal klik kat feedjit kat box tu. dia adalah widget.

selamat mencuba!

mR.sYaH said...

saya percaya juga pd karma..

serius tp ayat xskema.. ok! :D

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)hehehe

thanks syah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR