Hih..aku memang suka mengusik. Bukanlah satu tabiat, tapi apalah erti hidup ini tanpa usik mengusik, kan? Boleh jadik calon suami yang baik tak? he he he
Kisahnya begini. Semalam aku mengajar 'Herbs, Spices, Seasoning and Flavoring' serta 'Food Presentations' kepada students. Mereka seronok. Aku pun seronok. Aku sudah berpesan awal2 kepada mereka, sehari sebelum semalam.
'Awak kena tahan untuk esok. Saya nak ajar bagaimana nak plating makanan. Awak sebagai hoteliers kena tahu aspek2 penting dalam plating.Jadi makanan yg hendak ditunjukkan kepada pelanggan menarik minat mereka untuk makan'
Ya. Plating makanan merupakan satu taktik. Lebih spesifik--taktik jualan untuk mendapatkan pulangan modal. Hello??Orang berniaga mana yg hendakkan perniagaannya rugi, kan? Kita boleh aplikasi dalam bazar Ramadan. Semua kuih nak cantik. Heh..kuih pun pandai berbedak, bergincu semua, ok. Bukan orang saja nak melawa!
Kembali bercerita.
Kelas bermula jam 12.30-1.15 pm. Jadi, macam biasa aku akan buatkan kelas itu seronok supaya hilang kantuk budak2 semua. Susah ya nak attract perhatian students ni. Lebih2 subjek teori, bulan puasa ditambah dengan suasana tengahari yang memang sesuai untuk tidok meleleh ayaq liok. ha ha ha
Jadi bila tiba slide ini
dan ini...
Serius sudah buat mereka terliur. Seorang student mengusik aku kembali.
'Ohhh tak baik encik.Ganggu pahala puasa kita orang!"
Aku jawab
"Ini untuk pembelajaran awak. Awak kena tahu", sambil tersenyum-senyum.hi hi hi
Korang kecur?
Ini pula sebahagian slide untuk herbs and spices..
Aku bertanya, 'gambar apa yang dua dari kiri?" Diaorang jawab "Buah keras encik!"
Sebahagian tersenyum.
Suka! Cepat betul korang fikir, ya!
Ini sebahagian gambar2 herbs western yg selalu digunakan. Heh aku baru tahu daun Basil tu rupanya daun Salam! huhuhu
Oh yaa..Jangan lupa bacaan kalian untuk siri seram romantis 'Loro:Chendana Episode 3' malam ini jam 8:08 malam ya!
PS:daun salam sebenarnya adalah bay leaf.Thanks to kak Hanisah Hassan Tweet
13 comments:
eh ya ker faizal daun basil ialah daun salam. Mat salleh banyak guna dalam masakan merekakan. Sedapnya.Akak suka juga masak-masak ni.Tapi belajar sendiri jer.Nanti boleh lah ajar ya.
hanisah hassan ---)ha'ah kak.faizal pun baru tahu beberapa minggu lepas (sblm pose) masa nak wat nota2 topic ni.daun salam sedap digunakan dalam makanan berkuah.nak tambah aroma.mcm daun kencur @ cekur kan?hehehehe
tau sikit2 ja:)
nk buat sndiri mmg lambatla..beli je..biar mahal asal tip top..hakhak
Pencacai Alim ---)hahahaha..gila malas,hehehe..wat la..gotong royong siket:)
hehe
students memang akan cakap macam tuu :)
♥♥ eija ♥♥ ---)macam2 dorang neh:P
lah..bro jadi cikgu memasak ke chef?
**tatau daun basil..daun saderi tau (pengaruh wonder pet lol :D )
epol---)hahaha..cikgu memasak tapi teori lorh:P
haha wonderpet kami da datang.LOL
daun brasil.. nama saya kaka.. (khalid bin khamis) asal dari bazil.. (branang)
Tunjuk Bintang ---)erkkk hahahaa
daun basil a.k.a daun salam tu apa? huhuhu
GULPPP!! aku pun rasanya kena tau gak la pasal makanann ni...nnti nk bukak bisnes kan..haha!
Cikguu! sy nk mintk slide cikgu leh?
Mr.Homosapiensz ---)mal: bay leave tu baru daun salam:) silap2
Tulah ko kena tahu deh guano nak bukak kedai makan nanti.hihihi
hahaha..serius ke neh?hahahaha
maksud plating makanan tu apa ek? saya ada belajar.. tapi lupalah..
Post a Comment