Monday, August 23, 2010

PENGHINAAN LAGI!

Salam Ramadhan.

Aku tak tahu apa yang boleh dapat bila kita menyentuh sensitiviti agama lain. Ya..kau femes, tapi tak ke menunjukkan tahap kebodohan engkau tu?

Tolong fikir sebelum sebelum tulis. Tolonglah. Kalau ya pun tak berpuas hati dengan agama lain, tak perlu kecoh2 nak tulis dalam wall FB konon2 nak tunjuk 'rebel' sangat-sangat.

Aku tak tahu apa yang Salleh Gregor Samsa dan yang terbaru Sing Yee Chin ni dapat. Itu belum bercerita tentang Aduka Taruna mahupun NorAzita Osman. Femes la kau. Femes sebab kutukan orang..

Klik kanan, view pada toolbar baru apa yg dia tulis ni

Aku dapat info dari blog Faizal@Pejay. Meluap-luap juga marah. Mujur ini Ramadhan. Aku hanya geleng2 kepala. Istighfar banyak-banyak.

Ok lah pandangan aku satu. Kita duduk dalam Malaysia: Negara Islam.Of course lah kena ada Masjid. Kalau tak suka..faham-faham lah. Pulak tu kita tinggal dalam multiracial country. Ada Chinese, Indian dan etnik2 lain. First rule duduk dalam negara ini, Jangan menyentuh sensitiviti pihak lain!

Aku harap ada tindakan. Kalau marah2 tapi takde tindakan, tak guna juga..

FaizalSulaiman:---)Terlajak perahu boleh diundur. Terlajak kata??

Ps:Terima kasih buat mereka yang membaca kisah tragis dan seram semalam;)

18 comments:

hanisah hassan said...

istigfar saja....

Faizal Sulaiman said...

itulah kak.sabar sahaja. istighfar saja.

ezzati said...

skrg senang je nk glamer..adeiii..

Kimie Hashim said...

ejal..tadi aku like fb dia..pastu hina2, then rasa macam dosa plak hina dalam bulan pose, terus aku delte..pge mati ah betina babi ni..ejal aku follow ko.. =)

Nazz@Purple said...

isu kenegerian,isu agama,isu politik.n mcm isu lg ..memang snsitif...mereka yg seringkali bckp tnpa befikir selalu cm tu..

setuju ngan faizal..terlajak perahu leh undur..terlajak kata...padah le.

Faizal Sulaiman said...

ezzati ---)haaa tau takpe.dengan statement berani mati, dia femes doh.hahaha..tulah akibatnya cakap ikut sedap mulut.haihhh

Faizal Sulaiman said...

Kimie Hashim ---)hahaha..tu la jgn like.hehe..mesti notifications ko melambak gila kan? aku cuma istighfar byk2.nak maki hamun dah tak guna.pose kut:)

thanks bro.aku g site ko jap:)

Faizal Sulaiman said...

Nazz@Purple ---)thanks nazz.itulah lain kali bercakap tu fikir dulu.kita ada akal, kan.tak guna nak melempiaskan marah tak tentu fasal sbb ia akan memakan diri kita juga:)

Anonymous said...

aku slalu terfikir....camne sepatutnya respon bila org hina agama kita...
marah ttplah marah., tp mereka tetap jahil pasal agama kita...jadi kita pun kena la tunjukkan yg agama kita ni agama yg suci murni....
aku fikir penghinaan ini berlaku akibat pemerhatian mereka terhadap masyarat agama sndiri.....
dan agama itu sangat dipengaruhi oleh adat resam bangsa...

kadang2 kita hanya mengikut ajaran adat resam, bukannya ajaran agama sebetulnya....

Faizal Sulaiman said...

Mr.Homosapiensz---)apa yg ko ckp ni memang ada benarnya.tp tak semua begini kan, Mal.memang sepatutnya kena marahlah.tp biar seiiring dengan amalan kita..

Tieah Madian said...

X hbs2 dorang ni..
Berebut nak jadi top..
Aku mls nak cite pasal dorang ni..
B'tmbh sk la plak mereka bla ramai blogger dok bkk cita pasal dorang..
Kita blogger nak post pasal dorang bkn saja2 kan?
Juz nak bg sdr n supaya jd tauladan kpd yg lain..
Tp nmpknya dorang ni x fhm..
Dh jd mcm trend plak ye..
Pjg plak komen aku ni tuan blog..
Posa ni..
Ermmm..
Hanya luahan rasa..

Faizal Sulaiman said...

d_tieah---)betul, aku sokong. aku post ni semata2 nak beri kesedaran kepada mereka2(kwn2, silent readers..sapa2 pun)utk menjadi lebih berhati-hati. fikir dulu sebelum post.kut ya pun nak pemes, bukan begini caranya, ya.

thanks for dropping by!

Unknown said...

kita tak kutuk p0wn agama mereka..

apa mslh mereka ni?

Faizal Sulaiman said...

syuE ---)entahlah.ini yg buat saya semakin tak faham.hidup dalam masyarakat berbilang bangsa kena saling hormat menghormati.

nak2 kemerdekaan yg semakin nak mendekat ni..buat saya rasa sedih sgt

Faizalpj said...

amik le bro takde hal..sharing2

Faizal Sulaiman said...

Faizal@PeJAY --)bereh.tq for sharing k:)

Unknown said...

owoh tino nih..berat sungguh doh..
x lamo doh tuh..

Faizal Sulaiman said...

apik pehe ---)kito doa2 semoga apa yg dah jadi ni takkan berulang kembali.itu je.

pagi boh! pose dop?hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer is his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please note that all works include short stories and online novels published in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer first.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED