Sunday, September 05, 2010

AKU MEMANG MINAT KISAH LAGENDA..JANGAN GELAK PULAK! NOTA KAKI: ADA UCAPAN RAYA. MAU JOIN?


Salam Ramadhan

Aku memang minat cerita dongeng. Lantakla nak cakap aku ni kuat berangan ke apa, tapi minat ni secara tak langsung membantu aku menyukai buku...walaupun cerita dongeng tu sometimes tak berfaedah langsung.

Bila bercakap tentang dongeng tempatan, aku masih ingat ketika di darjah 5-6, waktu tu tahun 1996-97 (dah berbelas tahun kan?), aku suka lepak library masa rehat. Member pergi makan, aku pergi library.ha ha ha. Nampak sangat skema tegak^^

Dulu kat sekolah aku tu ada koleksi buku2 cerita dongeng Melayu. Warna hijau gelap. Allah...sayangnya aku ngan buku tu. Ada lebih kurang 300 koleksi cerita dongeng yang aku dah khatam 3 kali membacanya. Kalaulah ada lagi buku tu, sumpah aku gi beli sekarang jugak!

Masalahnya..tajuk dan penerbit pun aku tak ingat, derr

Aku masih ingat kisah adik beradik dalam Puteri Santubong, Sang Kelembai, Patung Cendana, Awang Selamat dan Puteri Saadong...oh banyaklah..

Menariknya, semua cerita yg aku baca tu tak pernah diketahui umum..dan bukan tipikal Bawang Puteh Bawang Merah, Si Tanggang semua:)

Banyak juga koleksi dongeng rakyat kita ya?

Then, back in 2004, aku sambung belajar di UiTM Penang. Library dia kecil je, tapi 1 buku yg membuatkan aku terus simpan buku tu sebagai kenangan. Heh..bukan aku curi la..aku buat satu salinan untuk koleksi peribadi sendiri.

Bukunya berjudul: Asian-Pacific Folktales and Legends

Hasil tulisan Jeannette Faurot

Dalam buku ni dia bahagikan kepada enam divisons
1) How Things Came to Be
2)Animal Tales
3)Myths and Legends
4)Magic Gifts
5)Ghost, Dreams and the Supernatural
6)Cleverness and Foolishness

Aku sangat impress ok! Macam dapat duit berjuta-juta masa memula jumpa buku ni!

Antara negara yang diambil ceritanya adalah Malaysia (Umpong-Umpong and Babakud), China (The Twelve Animals in Zodiac), Indonesia (The Lizard Husband), Thailand (The Story of Nai Prasop), Korea (The Legend of A-Rang), Japan ( The Sea Palace), Vietnam (The Story of Nam and Cam) dan Philipines (King Bato and Asin)

Setiap negara akan menyumbang paling tidak 2-3 cerita.

Aku tak tahulah kalau minat ini dikongsi sama dengan korang. Btw, buku ni banyak meningkatkan penggunaan english aku since ianya menggunakan past tense yg sangat banyak.

Apa2 pun, bacalah selagi terdaya.

FaizalSulaiman:---)Reading's my passions:)

Terima kasih korang sebab komen post semalam!Sayang betul la kat korang!

____________________________________________________________________

Sempena Aidilfitri yg bakal menjelang tiba ni, aku dengan bangganya menjemput korang, para blogger untuk menitipkan ucapan Raya korang! Mesti kena ada blog, sebab nak bubuh URL:)Formatnya begini:)

CTH:
Pengirim: Faizal Sulaiman
URL: http://seindahduniakita.blogspot.com/
Ucapan: Selamat menyambut hari raya..kepada kawan2 maya, member2 aksara keraian, follower tercinta blog seindah dunia kita, Maaf zahir batin
Lagu raya pilihan: Selamat Hari Raya (Syarifah Aini)
Kalau ada kad raya buatan sendiri lagi besh!hehe. Boleh attach!

Hantarkan ke dalam email aku di faizalsulaiman85@gmail.com. Tarikh tutup adalah pada Selasa September 7, 2010 jam 3 petang. Satu slot istimewa akan muncul, menjelangnya malam raya nanti, khas buat pengirim2 ini.

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin

22 comments:

Anonymous said...

niceee !!!! hehehehe ;)

FaizalSulaiman said...

Anon:--)Thanks:)

mR.sYaH said...

dlm bi?? mmg xbacalh nmpknyer.. heheh...

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH---)da guna english simple je. bukan english shakespere.kalau english shakespere, nampaknya memang tak baca la,hahaha

Mr.Homosapiensz said...

1st novel english aku baca = Harry Potter masa tahun 2002 rasanya...

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz---)baca gak tu, mal:) at least cuba jugak:)

Harry Potter mang best la. aku minat gila!

shahirahkhairudin said...

kenapa SK tak penah jumpa buku tu?? wawawa.. nak p library cari nanti..

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin---)hahahah..adalah shira.cuba pi tengok balik libry tu.

ps:kakak kelantan keja lagi tak kat kaunter peminjaman dan pemulangan buku tu?hehehe

epol said...

same la bro..baca buku2 cerita dongeng rakyat nie zaman2 skolah rendah (masa cikgu mls nk ngajar)

cuam skang nie dah kurang nak baca buku2 cite dah :p

'AQILAH said...

wah...boleh jadikan bad time story nanti :D

Pencacai Alim said...

aku dulu suka gak songlap buku kt pustakaan..hakhakhak..apa2 pon slmat hari raya..4 hari lagi..

FaizalSulaiman said...

epol---)hahaha..sbb buku dongeng ni simple dan tak banyak fikir, kan?hehe

FaizalSulaiman said...

'AQILAH --)hahaa..memang pun..kalau aku ada anak nanti.tp dia nak dengar ke citer bapaknya neh:PPP

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)wahhh ko..nakal ye? da minta maaf ngn cikgu ko blom?hehe

mr.syazwan said...

fuuyooo KREATIF..

selalu ada sampaikan salam kat tv n kat blog ye..

hehe

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---)ha;a wan. wan hantar ek.hihihi

Faizal@PeJAY said...

suka tgk citer indon le tu..dh send email

NUke_Rude said...

huhu. kisah2 lagenda ye? hm. dongeng? bagus la kalo ko minat. ye la, lain orang, lain la minatnya kan?

important thg is, membaca leh mnjadikan kta kreatif.

FaizalSulaiman said...

Faizal@PeJAY ---)opss citer indon kt tv3 tu mang aku takle bla.aku minat dongeng tempatan laa.hahaha

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)aku dah jadik terlebih kreatif.miahahahahha

airazulaikha said...

:) selamat hari raya..

FaizalSulaiman said...

airazulaikha ---)selamat hari raya aira! jgn lupa hantar titipan ucapan ya!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR