Wednesday, September 15, 2010

HATI YANG KAU SAKITI

Salam Syawal

Edisi komika kali ni nak jiwang taman sikit. Boleh? hehehehe

Yalah asyik nak cerita happy saja.

Nak selongkar juga cerita sedih. Sedih ke masalahnya? Buat yg hati kental..tidak kot:P

Ok entry harini tak berkaitan dengan mood. It just appear on my mind macam mercun pop-pop yg sangat tak-rock di mata budak nakal seperti aku.

Kisah ini biasa dihadapi oleh orang normal. Semua ada perasaan ni. Betul kan?

Perasaan sayang, kasih dan lepas tu putus.

Bila tiba satu waktu, memang hati ni dah disakiti oleh si dia., dan ada keadaan dimana susah hendak menerim si dia semula dalam hidup. Mungkin ada sesetengah readers tak pernah mengalami. Tapi aku percaya...

Ia memeritkan...










Alami manusia..Disakiti dan menyakiti..

Iktibarnya, kalian sendiri boleh tentukan. Kalau memang dah betul2 jaki, benci, meluat, dengar nama pun rasa macam hendak histeria, carilah yang lain.

Memang cakap senang. Mudah bak menulis A, B, C kan?

Tapi sampai bila hendak belenggu diri dengan memori lama? Sampai bila hendak simpan dendam kalaupun si dia tu dah menyakitkan hati?

Jadi lah seorang yang positif. Truly dia bukan jodoh kita. Truly bukan dia yg terbaik buat kita. Tuhan itu Maha Mengetahui. Diberikan dugaan, didatangkan dengan hikmah, di alas dengan kesabaran dan diganjarkan dengan nikmat yang tak ternilai.

Ada sebab mengapa Allah tak jodohkan kita dengan si polan-si polan itu.

Kau orang boleh tengok hikmahnya nanti.

Pernah dengar kan kisah mereka2 yang bercinta bertahun-tahun, tapi nikahnya dengan orang lain? Ada tersirat yang kita sendiri tak tahu. Allah sembunyikan hijab itu dari kita sebab Dia suruh kita berusaha mencari selain melunaskan tuntukan sebagai Khalifah di muka bumiNya ini.

Walau hati pernah di sakiti, jangan pernah berhenti dari mencari cinta yang sepatutnya layak untuk setiap manusia di muka bumi ini.

FaizalSulaiman:--)Tawakal dan redha..

***


ps: Sedang menyiapkan edisi 'Write Cup' untuk laman Aksara Keraian. Berentap dengan seorang lagi blogger hebat Shafaza Zara Syed menerusi genre 'Dakwah Islamiah'. Hopefully aku boleh lakukannya dengan baik. Dalam kepala ni ada 3 cerita yg ditolak tambah dan salah satunya berjudul 'Buraq'. 'Write Cup' bermula 1 Oktober ini menyaksikan perlawanan persahabatan penulis-penulis di laman Aksara Keraian yang diberikan genre yang sangat berbeza dengan karya yg selalu mereka tulis. Tujuannya satu. Nak 'keluarkan' semua penulis dari zon selesa masing2 which is bagi aku very good!!

Aku menyaksikan genre 'Dakwah Islamiah' sebagai satu genre yg sangat berat dan mencabar, sebab sebelum ni dah selalu menulis genre thriller, seram dan dark comedy.

Klik sini untuk ke laman Aksara Keraian. Karya aku berjudul 'Farcir' diambil dari terma kulinari Perancis yg membawa maksud 'sumbat'. Sekarang sudah masuk season 2. Tak lama lagi season 3.wakakaka

Loro: Jilbab Chendana akan disiarkan semula Jumaat ini September 17, 2010 jam 8.08 malam manakala boost up dramedy 'Farcir' episode 50, 51, dan 52 akan disiarkan InsyaAllah Jumaat ini juga..Oh berlari berkejaran mengejar dateline!!

eh..aku baru perasan la selama ini menonton filem 'Ali Baba Bujang Lapok' arahan P Ramlee, tak sangka filem itu adalah salah satu contoh filem dark/black comedy paling berjaya!!!

18 comments:

shahirahkhairudin said...

yerp.. jangan berhenti cari cinta
jangan berhenti berharap
bila cinta itu tiba dakap ia erat-erat..

apik pehe said...

hahaha..apik ni kalo bercinta..
x pnah kekal..
asek ader je yg mitak putus..
uhuhuh

Pencacai Alim said...

aku tgh mncari cinta bro..

myra said...

cinta...penat dh nk cr cinta ni...rasa cam nk suruh parent lak crkan jodoh..lg afdal..kita pun xpening kpala..asyik putus cinta je..agak2 mau kena mandi bunga kot..hehehe

mr.syazwan said...

aik cite tu mcm nah terjadi kat FS je

erk??? cos penulisan dia

TERFEELING lbh kot..

haha

NY said...

tatau apa nak komen bab C.I.N.T.A...
pernah merasa perasaan tu tp sayangnya jatuh pada org yg salah dan endingnya...very very painful! bezanya dgn komika di atas, dia tak kembali mencari lagi sebab dh dijemput ILAHI...
ah tak kuasa la nak ingat lg.tiga tahun you nak rawat hati yg luka ni sendiri...huhu
moga hati ni terbuka utk seseorang satu hari nanti..insyaALLAH...ceeewaaahhh!! hehe

Lady Waleane said...

aku pun tatau nak komen ape..
aku sendiri selalu takut dan tak pasti dengan kisah cinta sendiri.
hanya Allah yang mengetahui kan..

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin---)bila cinta ini..tak lagi untukku (cehh citer lagenda budak setan)kui kui kui

FaizalSulaiman said...

apik pehe---)siannya demo.huhu..kawe harap gewe hok ni jange buat lagu tu deh:)

semoga demo bahagia:)

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)harap ko jumpa yg terbaik. terbaik keturunannya, terbaik agamanya:)

InsyaAllah ada.sama2 berdoa:))

FaizalSulaiman said...

myra ---)hehehe..pernah terfikir jugak tu (mandi bunga)lalala

thanks myra coz singgah dan komen:)

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan ----)fuyoooooo TERFEELING YA?hahahahahaha..

feeling la wan:)sangat:PP

FaizalSulaiman said...

NY--)sedihnya kak.sabar ya kak..insyaAllah jodoh untuk akak mesti ada:)

chaiyokk, kak!

FaizalSulaiman said...

Lady Waleane ---)yes. Hanya Allah yg tahu.Dia tahu apa yg terbaik buat kita dan jodoh kita.

Pencacai Alim said...

takmo..aku nk yg seksi mcm lady gaga..hakhakhak

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)chaittt!!

lady gaga 'kering' la weh.LOL

dilla molly said...

jgn berhenti mencari cinta..mungkin ada yg lebih baik menanti..kan?

FaizalSulaiman said...

dilla molly ---)betul tu dilla. insyaAllah akan berjumoa,

thanks sebab singgah:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR