Thursday, September 30, 2010

RAMBUT


Salam Syawal

Rambut antara body part yang memang aku ambil kira.

Ini termasuklah kepantangan berambut panjang. Aku rimas betul kalau rambut panjang sebabnya aku tak pandai nak urus. Kadang2 suka2 tengok fesyen terkini rambut selain nak nampak stylo, tapi haram aku nak cuba.

Penjagaan rambut,bagi lelaki bermula seawal dengan menggunakan syampu. Sekurang-kurangnya hilanglah kelemumur. Tak adalah kepala gatal-gatal. Penggunaan minyak rambut juga penyumbang kepada pertumbuhan rambut yang sihat. Tapi, perlu diingat, pilih minyak rambut yang sesuai dengan rambut kita.

Macam aku, aku suka rambut pendek. Kemas dan senang nak gayakan. Macam aku cakap tadilah, aku mang tak boleh berambut panjang. Pening kepala dan...semak sangatlah! Rambut plak jenis cepat tumbuh.hi hi hi

Tapi perubahan fesyen rambut bergantung kepada aliran semasa. Rambut pendek paling sesuai menyerlahkan ketampanan serta kekacakan seseorang lelaki tu.ahaks. At least ia menunjukkan tahap kekemasan juga keterampilan. Nak menggayakan pun senang.

Lebih2 lagi bila lepas memotong rambut.
Sejuk je mata memandang, kan?

Sebenarnya, penjagaan rambut ni bergantung pada individu.Ada yg selesa berambut panjang, pendek, cacak-cacak, botak (ni kira rambut ke ek.he he he) dan cara pengurusannya. Jangan orang lain pun nampak 'seksa' dengan rambut kita tu, okay?

Penting untuk nampak pleasent sebenarnya, walaupun nilai diri bukan diuukur dengan potongan rambut, pakaian yang kita pakai, wangian yang kita guna hatta kereta yang kita miliki. Kesemua material and impression ni secara tak langsung memberi impresi pertama kepada orang lain dalam melihat kita.

Ingat.
Pandangan pertama kebanyakannya adalah 'menghakimi'
Tetapi pandangan ke dua adalah 'penilaian hati budi dan sikap'

16 comments:

Seri said...

adik lelaki Seri siap pakai perapi sekali lepas syampukan rambut. minyak rambut & sikat memang tak boleh tinggal

FaizalSulaiman said...

Seri ---)waaahhhh perapi tu.faizal tak pakai pun.hehehehehe

mR.sYaH said...

Syah pn suka rambut pendek. Xguna syampu pun just minyak rambut dan gunakan tgn utk buat rmbt. Heheh..

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)tu namanya..guna jari pun boley.hehehehehe

Muhamad Zaki Zafir said...

rmbut aku ni lmbt pjg,tp lebat.so once rambut2 tu memnjg, t nmpk kembang..slalu gak la aku kne g layer rmbut ni.

tp brader gunting rmbut tu ckp,rmbut jnis ni bgs masa tua.wlpun dh mula gugur rmbut,tp sbb rmbut byk, jd mcm xnmpk sgt la.

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir ---)ok la tu..rambut aku ni lebat tapi nampak jarang2.once bila da gugur nanti, ada yg botak tengah rambut nih.hehehehe

Mr.Ix said...

ko gunting kat kedai biasa ke saloon tu??

aku pun rasa nk botakkn mcm dlu jer la....huhu

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix ---)hehehehehehehehe....kedai gunting rambut biasa je mal.tp aku tak pandai nak menggayakan..hihi

Sly Nolan said...

botak je bro~ hahah

Pencacai Alim said...

aku suke rambut yg nmpak serabai..kool..hakhak..sbb tu aku tk pnh sikat rambut..gna jari je..

epol said...

rambut yg bese wat spike arr..pastu simpan panjang sket ala2 70-an..skang try faux hawk lak..mohawk pon pnah skali..hahah

FaizalSulaiman said...

Sly Nolan ---)tingin nk botak..tp bila fikir2 balik,,hahahahaha,,klako la muka aku nanti weh.hehehe

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)kira guna jari pun boley la ek?hehehehe

FaizalSulaiman said...

epol---)haaa rambut ko yg pesen mowhawk tu aku pernah tengok wehh..smart2!!

Faizal@PeJAY said...

rambut mahkota lelaki

FaizalSulaiman said...

Faizal@PeJAY---)yeahhhh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR