Wednesday, September 29, 2010

NASIHAT SOHAIMI, LENGGOK ANA


Salam Syawal

Haih tajuk, macam kolum hiburan pojok akhbar tabloid! he he he

Pernah dengar lagu kolaborasi Sohaimi Mior Hassan, Ana Raffali dan Altimet: 'Kalau Berpacaran'?

Lagu ni selalu dimainkan dalam Sinar FM.

Boleh tahan lagunya!

Banyak unsur nasihat.

Hendak-hendak sekarang ni, kes sosial yang makin lama makin melambak...sampai tak larat nak baca. Dengan penciptaan lagu ni, secara tak langsung mengingatkan kita bahawa pergaulan bebas tu sesuatu yang tak elok sebenarnya.

Liriknya sempoi. Serius. Iramanya catchy.

Boleh pandang-pandang jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang bertambah sayang
Biar malu-malu biar segan-segan
Kerna malu itu perisai orang beriman

Jadi budak2 muda, termasuk aku juga perlu mengambil iktibar. Lirik bukan sekadar lirik. Uniknya lagu ni ada peranan Altimet : peranan sebagai 'syaitan'.

Yeah kita sambung cerita
Kalau kamu berdua aku yang ketiga ha ha ha
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia ucap syahadah

Kadang2 bila dengar, kena fikir gak, kan?

Ok la untuk kolaborasi zaman Sohaimi Mior Hassan yang terkenal dengan lagu ballad tahun 80an, Ana Raffali utk music indie dan Altimet utk rentak urban. Hah 3 dlm satu, kau!


16 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

suhaimi mior hassan.mmg drp kcik aku minat lagu dia epilog cinta dari bromley.

lagu baru dgn ana raffali ni pn mantap.enjoy2 smbl dgr nasihat. :)

shahirahkhairudin said...

sukerrrrrr.. tu je nak komen..

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir---)kan..lagu dia memang touching masa lagu "epilog cinta" tu:)

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin ---)best kan shira?:)))

mr.syazwan said...

x dengar lg lagu ni. Tapi mcm best sbb ana raffali kn dia kn cun! Haha *tibebe je.

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---)haaa tau takfe!hehehe..lawa tol ana. pakaian sopan..sore best..lembut je:)

nurul said...

besh3..
nasihat secara x lngsung..
bagus tul!

FaizalSulaiman said...

nurul ---)yep! bagusla utk sekarang ni..budak2 ambil iktibar..

Nazz@Purple said...

best la lirik dia..erm..nazz xpenah dgr lg..erm..nak download ar ni..

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple ---)best nazz.download je:)

bardboo said...

aku pon suka gak dgn lagu ni..best!

Mr.Ix said...

sungguh retro lagu ni....lagu lama2 mmg ada moral value.

FaizalSulaiman said...

bardboo---)selalu siar kat sinar fm..tatau plak tak siar kat radio2 lain.mang best kan:)

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix --)lagu baru ar mal;)

mR.sYaH said...

xprnh dgr lagu ni.. nk kena cari ni..

cik kedondong said...

pejal nak lagu ni =)

lama xnampak ko on9 da

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR