Saturday, September 04, 2010

WARNA SI LELAKI


Salam Ramadhan

Wah tajuk entry. Macam tulisan di kolum pojok majalah MASKULIN. ha ha ha.

Percaya tak kau orang bahawa orang laki-laki lebih mengalami kecelaruan color defects berbanding wanita?

Siapa setuju dengan aku?

Ok aku setuju dengan pernyataan aku sendiri! LOL.

Jarang lelaki concern mengenai warna--melainkan si polan itu adalah graphic designer ataupun pekerjaan yg melibatkan warna @ memang laki2 itu suka bermain-main dengan warna.

Berbanding dengan wanita, kau orang (lelaki) boleh tengok sendiri bagaimana mereka me-matchingkan baju dengan tudung and all the acesories. Peliknya bagi aku, masuk pulak tu warna2 yg diorang gunakan.

Magis kan?

Berbalik dengan pernyataan di atas. Memang ada peratusan lelaki lebih mengalami color defects berbanding wanita. Wanita lebih alert kalau bercerita tentang warna, matching eye shadow, lipstic, warna baju, tudung sekali dengan kasut dan beg.

Skill yang aku rasa tak ada pada sesetengah lelaki, kan?
Aku?
Mestilah tak ada!
Tak pandaila aku nak mathcing2 bagai neh.Gila kentang apa?

Tapi aku selalu menanam basic kalau nak dressing. Bahasa educationnya : Dressing Code: Office Management student pasti tahu apa yg aku katakan ni. Especially nak pergi ke majlis2 formal atau dinner hatta ke kelas sekalipun. Warna belt, paling tidak mesti kena sesuai dengan kasut. No sneakers kalau nak ke majlis formal, waima kelas. Tahu beza three pieces of suits atau pakaian kasual. Bukanlah terlalu metroseksual, tetapi cukuplah sekadar pleasentable looks:)

Dari mata, turun ke hati..katanya!

Warna untuk lelaki juga lebih polos. Kelabu, biru, hijau, merah, etc. Warna2 alam. Jarang ada lelaki yang dressnya terlalu colorful-gayish (ceria)-striking. Pasti ada mata nakal memerhati.

Oh awaslah lelaki! Di dunia zaman sekarang ni, macam2 boleh jadi.

Aku sendiri kadang2 terpaksa ajak kawan perempuan atau adik perempuan untuk membeli baju kemeja kerja. Oh! Aku sangat tak suka bila memilih tali leher!! Koleksi tali leher yg aku ada hanyalah warna2 asas macam merah, hitam. Itu je. Senang nak match! Takya fenin-fenin!

Tapi kalau satu hari nak jadi lebih feminin, kalian boleh mencuba warna2 girly macam soft pink- soft yellowish, soft peach, orange. Pastikan tengok ton kulit. Tolong elakkan berpakaian striking dengan kulit yang gelap gelemat. Aku selalu elakkan warna striking sebab sedar diri kulit pun bukanlah cerah mana:)

Tapi tahun ni baju raya warna merah? Apa jadi dengan kulit gelap, Faizal?

Sekadar berkongsi. Mana tahu bleh jadi guideline masa nak memakai atau membeli pakaian nanti:) Raya nak dekat! hi hi hi

FaizalSulaiman:--)Heh, aku baru perasan warna merah tu sexy!LOL!

ps:Terima kasihlah sebab komen semalam. Komen2 positif! Komen lagi..komen lagi. Sayang kau orang!!!

38 comments:

mr.syazwan said...

kita serupa

merah pink thn ni

hek3

Abe Annahl said...

"tapi kalau satu hari nak jadi lebih feminin...."

hahahah sila jangan!!
sekian!!
!!!!
!!!

[banyak tanda seru sebagai amaran]

hahaha :p

Parkcheek Chun Li said...

merah mak ngah tuh weh...hahahhaaaa....

tapi kalau bg aku merah mst match...kan???/ hehehe

apik pehe said...

hahaha..seksi la ko raya nanti..auwwww..
aku ni susah gak nak matching kaler yang sesuai..
kadang aku ikot sedap mata memandang jer

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---)perghhh encik wan! sangat FUYOOOOOOOO la tahun ni gamaknya ya:)

FaizalSulaiman said...

Abe Annahl ---)hahahaha..faizal ckp kepada pembaca, so pada Annhal lah. hahaha

sila buat ye annahl.aww awww!!!!!!

hahahahahaahhaha

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li ---)chaittt

ko tu bulan terang pakcik.aku ni bulan gelap.hahaha

FaizalSulaiman said...

apik pehe ---)hahahahaha..sexy ke?lol
meme pung.susah la nak matching2 bagai ni. kalau ok..ok la.jgn nampak obvious yg memang kita tak reti matching warna.lalalalala

Parkcheek Chun Li said...

hhaaaa....malap aje...hehehheheee

Faz Nandra said...

hehe=) ada betulnya jugak ye.. perempuan memang suka 'match'kan warna.. ngee..

oopss ^-^ dato pakai baju merah.. bayangkan kejap.. * Smart~

FaizalSulaiman said...

Parkcheek Chun Li---)ko memang tau. mencik:PP

FaizalSulaiman said...

Faz Nandra ---)muahahahahaha..harap2 doa faz termakbul.hihi

NUke_Rude said...

hm. tul tu. lelaki ni mmg x brape alert n aware pasal warna2 utk pakaian ni.

n of kos, bila nk beli certain2 baju tu, kna tgk padanan ngan tona kulit.

:)

shahirahkhairudin said...

ekeke.. dat's y i love red.. suka sangat..sangat..sangat..

siti azizah Sang Pencinta said...

akak suka juga tengok awak pakai pink. sangat serasi dengan kulit dan sifat awak yang penyayang tuhh:)

NY said...

baru tau ke merah itu sexy, faizal???hehe
akak sangat2 suka color merah..warna bilik idaman!!! :)

Eman said...

sekarang daa ramai laki color fesyen nk ke feminin.
korean look kata nya. dan perempuan pun minat laki yg bergaya camtu. ape kes?

;DD

Nurcita2 said...

ermm..itulah kelebihan perempuan kan? tapi kekadang penin juga bila nak macth kaler tu..hihihi..

pernah teman salah seorg shabat lelaki, yang mengajar di sekolah rendah g shoping baju. sbb dia tak tahu kaler ape yg sesuai untuk di macth kan..=)

Merah..! memang cantik..very the sexy..=)

sy juga suka merah..tapi bju tahun ni bukan merah, sbb nya cari merah yang bkenan di hati tak jumpa..hihi..

Pencacai Alim said...

mcm keling...ngeeeeeeeeeeee

mR.sYaH said...

baju raya warna peach tupun kakak yg belikn.. heheh..

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---)kan?basic sebenarnya.kena tahu kulit kita sbb ton kulit berbeza-beza

:)

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin ---)baju raya shira warna apa?hehehe

merah jugak ek?lalala

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta---)hahaha

ish kak, malu akak ckp dlm blog neh:P

sy pakai sekali sekala je:)hihi

FaizalSulaiman said...

NY ---)wahhh kak nusrah. mesti gi beli jugak kejap2 lagi.yihaaaa

Mr.Homosapiensz said...

aku pakai ikut hati jer...haha

baju raya tahun lepas aku warna merah...tahu ni merah gak kot..yg thun lepas punyer

FaizalSulaiman said...

Eman ---)nampak cool di mata mereka kut.ouh aku tak bole blah betul mcm tu.tp apa nak buat.

fashion katanya!hehe

FaizalSulaiman said...

Nurcita2---)merah itu..baru faizal perasan..menawan:)

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)haipp sensitif perkataan tu:)

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH---)wah sonoknya dia ada kakak:)

kita abang ni kena korban dengan adik.hihi

FaizalSulaiman said...

Mr.Homosapiensz ---)hehehe..wah sama kaler la kita:)

'AQILAH said...

merah mengancam...:D

Pencacai Alim said...

ops!!! hakhak...

mr.syazwan said...

mestilah setahun sekali

hehehe

jum laa FUUYOOO sama2

hahahaha

epol said...

wow 33komen?haha

nway,tak semua lelaki yang jenis color defect nie..warna pon kekadang kena bersesuaian gak dengan penampilan diri kan?hehe

**takot gak kalo jadi 'buta warna' nie takot slah anggap org panggil fesyen bangla..lol

FaizalSulaiman said...

'AQILAH ---)Baju raye ko tahun ni warna apa, Qilah?

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim---)hohoho

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--)ha tau takpe..bukan selalu kan?hihi

ps:semalam suda beli 1 baju raya.haha

FaizalSulaiman said...

epol ---)aha,,yg buta warna tu terok ar..sian owh nak amek lesen kete kang,,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR