Tuesday, September 21, 2010

MAGIKA..MAGISNYA [PART 1]

Salam Syawal.

Ya..harini nak bercerita tentang filem muzikal pertama Malaysia: 'Magika'.

Woww..

Memang tu aku boleh kata. Tak sangka local industry kita boleh lakukan setanding musical international yang pernah ditayangkan di sini. Err jangan bandingkan dengan filem musical broadway Dreamgirls, Chicago, Nine, Mr and Mrs Henderson, Moulin Rouge atau The Producers ya sebab filem2 ni memang dah highly standard.

Bajet tinggi.
Lagu2 terbaik.

Tapi 'Magika' pun ada magisnya.

Apa magisnya?

"Mana nak lari, mana kau nak sembunyi
Kini kau seorang saja
Mana nak lari mana kau nak sembunyi
Nakal lagi padan muka"

[ cute je suara Aleya ngan Amani]

[Mana Nak Lari]

**
"Ayuh gebang..gebang..gebang
Ayuh gebang..gebang..gebang"

[Puteri bunian yg harmonis suaranya]

[Gebang]

**

"Nak kemana kamu bertiga?
Jangan sampai bangunkan naga"

[Bait ni M Nasir ulang banyak kali tapi dengan nada berlainan. Terbaikkk ar sifu!]

[Naga Tasik Chini]

**

"Apa kau buat..disini budak?
Tahu tak ertinya mara bahaya?"

[Lagu ni ada interlude. Versi Raja Azura. Kelakar ok!]

[Baik Kau Pulang Segera]

**

"Usia dah memamah kejelitaanku
Yang dulu kurus dah jadi gemok"

[Terbaik la Ning. Kelakar ok dengar lagu ni. Siap ada part dia kata 'Tak kisahlah..apa nak jadik ngan aku ni?"]


[Asal Menjadi Cantik]

**

"Jangan menyibuk jaga tepi kain orang lain"

[Hahaha..suara Ziana memang best la jadik Nenek Kebayan. Layak dapat trofi ni! Siap ada lawan2 owh.hahaha]


[Siapa Lebih Berkuasa]

Part2 akan menyusul nanti.Owhh cam tak percaya akhirnya Musical filem diterbitkan di Malaysia..hehe

Singel poster credit to FB MAGIKA.

FaizalSulaiman:--)At least give some justice to Malay films..

ps: Ini adalah filem musical which means, sekejap dialog, sekejap nyanyi. So don't expect macam filem2 lain..

28 comments:

Faz Nandra said...

wahh! =) nampak macam best! Malaysia memang dah setanding dengan yang lain sebab mampu keluarkan cerita macam ni... hehe ^-^

FaizalSulaiman said...

Faz Nandra ---)tak saba nak tengok ni, faz:)

Faz Nandra said...

tak sabar jugak nak tengok=) tak lama lagi kan.. ^-^

FaizalSulaiman said...

Faz Nandra ---)haa faz..tulah pasal.hehehe..hari khamis ni openning:)

hanisah hassan said...

akak dah tunggu filem ni sejak dari pembikinannya lagi....harap tak mengecewakan....i peminat mawi.

FaizalSulaiman said...

hanisah hassan ---)rasanya tidak kut kak sebab saya dengar soundtracknya memang manthoppp

ouh minat mawi ye?hehehehehe..faizal kureng sket:)

cik kedondong said...

aku nak pegi..skali cuti tadek pulak...memanaskan hati aku betol la..lambat lg la..nmpaknye memendam rasa la kalo ko update pejal..

apik pehe said...

aku pon nak gak merasa tengok benda ni..tp kt klantan xder wayang..hahaha

FaizalSulaiman said...

cik kedondong ---)hehehehehe..memang nak review, hehe..tapi tatau nak pi tgk bila:)

FaizalSulaiman said...

apik pehe ---)eh kat Ganu ada bukak baru kan?hehehe

bardboo said...

23 sept ek..boleh g tgok nie..huhu

hanisah hassan said...

akak suka bila mawi baca al-quran suara dia bagus. Akak tahu ramai tak suka dia. Tapi kita ada citarasa masing-masingkan ok lah tu.

FaizalSulaiman said...

bardboo ---)ha'a.cubala pi tengok di pawagam berdekatan.hehehehe

FaizalSulaiman said...

hanisah hassan ---)yes.dia mang sangat pandai baca.faizal pun malu.hihi..nak kena belajar ilmu agama banyak lagi:)

mR.sYaH said...

asal xtayang masa ari raya aritu.. dh xleh tgk.. skang dah sibuk.. hmm..

Arabella said...

comei2 pelakon nihhh

Seri said...

ada juga seri turun seremban semata-mata nak tengok wayang

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)ha'a la syah..terfikir gak tu.kan best kalau masa raya.leh tgk tanpa minta cuti koje.hehehehehe

FaizalSulaiman said...

Arabella ---)hihi memang comey kan?maya karin..oh myy

FaizalSulaiman said...

Seri ---)turun seri jangan tak turun

epol said...

berapa bintang leh kasi bro?

**ade mawi x brape nak tgk la plak :p

FaizalSulaiman said...

epol ---)belum tengok.ingat nak tengok nanti.hehehe..tak bek ko.tengok je sebagai tanda sokongan..hehehhehe

Mr.Ix said...

ooo..filem muzikal ker?? tp mcm menarik gak kn walaupun aku x brapa attract....tp ingin tau tu ada.....

p/s: ning baizura mcm 'drag queen' jer....hahha

FaizalSulaiman said...

Mr.Ix ---)tuka nama mal:)hihi

kalay dengar soundtrack dia best weh!

hahahaha..dua kali tengok memang pun:P

nurayunni said...

mcm hebat jer citer nie kan..
pic pun cantik2...

FaizalSulaiman said...

nurayunni---)jum serang panggung ramai2.hehehe

husni said...

mcm syok je cerite nie...tapi kat sabah tarikh tayangannya mst lewat seminggu....=(

FaizalSulaiman said...

husni ---)heheheheh..ye ek lewat seminggu?siannya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR