Saturday, September 18, 2010

KERAS



Salam Syawal

Apa yang keras ni?

‘Benda’ itukah?

Kalau betul apa salahnya.LOOL

Ok hentikan imaginasi liarmu sebab harini nak bercerita tentang variasi.
Variasi music yang aku selalu dengar.

Mood manusia berubah-ubah. Kejap kang jadi baik, kejap kang nakal, kejap kang marah…macam-macam. Macam tu jugak selection of music.

Di overseas, especially western country, depa selalu menjadikan music sebagai salah satu terapi yang baik untuk menenangkan jiwa. Music inspiration macam bunyi-bunyi alam, flora fauna, bunyi seruling, Kitaro-style semua.

Bagi aku itu satu relief juga sebenarnya.

Di Malaysia, kita punyai Mohram, kolaborasi dua insan yang menghasilkan music yang cukup mengagumkan.

Tak terkecuali buat penggemar music berbaur ‘Keras’. Music genre ini suatu yang melegakan juga, tahu?

Aku ambil contoh diri sendiri lah. Ketika dalam keadaan bosan sambil membuat kerja komputer sikit-sikit, music keras ini sebenarnya menyegarkan kepala otak. Hendak2 ketika menulis. Mood baik kena tukar jadi jahat atau kejam. Jadi, solusinya adalah Music Keras!

Dulu perspective aku tentang music ni agak jumud aka terkebelakang sedikit. Masa tu tahun 1997-1998 di awal kemunculan black metal. Apa taknya, aku pernah dengar curi-curi music ‘metal hitam’ ni dari kawan-kawan, sumpah sebutir haram aku tak faham.

Apa kejadahlah yang dia sebut. Dok terpekik-pekik, terjerit jerit saja aku dengar.

Hampir enam tahun memboikot (boikot sorang-sorang la) music metal neh sehinggalah diperkenalkan seorang rakan universiti dengan OST: Resident Evil Apocalypse—alahh cover dia yang si Mila Jovovich pakai towel putih tu.

Heroic sangat lah.hihihi

Aku mendengar setiap track dari artis yang agak asing…walaupun beberapa namanya sudah terbiasa kedengaran semasa jaman sekolah menengah dulu. Sehinggalah terpaut pada band rock HIM dengan track Join Me In Death.

Tajuk tanak mati pulak kan?
Nak mati, pi la mati sorang-sorang
ha ha ha

It just a song, actually. Rentak tak adalah terlalu metaltakfahamsepatahharam macam track dari Cradle of Flirth:Nyampethemine, DevilDriver:Digging Up The Corpses atau Rammstein: Mein Teil. Sumpah aku dengar pun serun, merinding semua bulu-bulu yang ada!

Ke aku yang jakun??

Walau apapun, music ni tetap menjadi pilihan terbaik bila masa nak mencari idea untuk menulis, membuat nota, main FB. Saja mahu lari dari music biasa.

Siapa kata aku tak boleh dengar music pelbagai genre?

FaizalSulaiman:---) Hari ini hari Sabtu…

PS:Setelah sekian lama berehat (..err lama la..dekat 2 minggu kot) siri komedi gelap 'FARCIR' kembali bersiaran seperti biasa. Malam tadi sudah di upload Episode 50 dan 51.

Episode 50 Pt2 (One Night Only) a mystery of mother in law and her black secrets.

Episode 51 (Confessions) Haliza's confession to Sally about her past and her action many years ago and Taufiq finally find his 'precious'

Episode 52 (Ain't No Mountain High Enough) Diana's agressive act finally reveals her true color

InsyaAllah petang ini aku akan menghantar kepada admin AK, Episode 52. Menunggu 8 Episode lagi untuk menyudahkan Season 2:) Errr episode je dalam BI tapi ceritanya dalam BM okay:) Selamat membaca!

14 comments:

'AQILAH said...

hahaha aku selalu dengar bila kepala tengah serabut dan kawan aku akan cakap, qila giler ke ape dengar lagu macam ni..haha sebb die naynyi terjerit2..:D

FaizalSulaiman said...

'AQILAH---)haaa tau takpe.sebenarnya tak tambah serabut pun.relief la sikit:)

Abe Annahl said...

1st of all: hmm suka mohram. tp gitu2 aje laa, bkn die hard sgt haha

2nd: farcir dah ep50? what the......???

bukan semudah itu untuk berkarya, kann?

:)

shahirahkhairudin said...

tak suke music keras... ley migrain.. ekeke.. aaa... suke mohram.. :)
ah! taste lebih org tua lg, suke lagu oldies.. ngeh ngeh ngeh..

FaizalSulaiman said...

Abe Annahl ---)hahaha..Alhamdulilah Nahl.berkat sokongan kawan2, sendiri pun tak percaya dah sampai suku dari 100 dah:)

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin ---)hehehe,,,,shira, faizal pun suka lagu oldies okay.hihi

mR.sYaH said...

bila otak serabut dgr lagu jiwang.. hahaha..

Muhamad Zaki Zafir said...

aku universal listener.lagu avenged ke, lagu ape2 ke, sume aku dengar.aku tak pentingkan lirik sgt.aku pntingkan muzik je.

betul kata kau, lagu ni ikut mood kita. :)

FaizalSulaiman said...

mR.sYaH ---)hehehehehe..lagi runtun jiwa..aicehh:))

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir ---)yerp..ia mempengaruhi sebenarnya.

trimas bro sebab singgah balik:)

Arabella said...

BLOG FS DA CANGGIH LA SEKRNG
CONGRATZZZZ :)

FaizalSulaiman said...

Arabella ---)sokongan kamu juga, dik.sib baik faizal gi merayap blog kamu beberapa hari lepas..igt dah berenti menulis dah.hihihi

Pencacai Alim said...

gua dh pikir kotor nih..hahahaha

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim ---)Perghh ko
cepatnyaaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR