Monday, September 27, 2010

MAGIKA..MAGISNYA [PART 2: REVIEW]


Menonton muzikal arahan Edry Abd Halim, Magika merupakan teknik reduce stress yang sangat baik. Filem ini bergerak dengan sangat pantas dengan plot-plot utama dijanakan dengan hampir sempurna. Aku cuba santai mengulasnya:



Boleh faham ye carta bar yg aku gigih buat tu.hi hi hi.

Jalan cerita Magika mudah difahami. Malik degil. Tak boleh terima kematian mak dia sebab merasakan dia adalah punca utama kematian mak dia dan selalu bergaduh dengan kakak dia, Ayu sehingga kehilangan dia di waktu Maghrib sebelum masuk ke dunia Magika! Filem ini mengajar erti perhubungan adik beradik yg tak pernah putus walau bergaduh bagaimana sekalipun. Diana Danielle (DD) berjaya menterjemah karakter Ayu dengan baik, Fimie plak memang sesuai dengan watak Malik. Lakonan Mawi sebagai Badang dilihat lebih hidup berbanding wataknya sebagai inspektor polis dalam Jin Notti. Err rambut palsunya sedikit mengganggu. Watak2 lain, walaupun sebagai cameo--tanpa dialog---berjaya menarik penonton filem ni selain kemunculan istimewa Fauziah Dato Ahmad Daud.

Ini filem muzikal. Ya awal2 kena beritahu supaya mereka yg tak gemarkan genre ini boleh membuat keputusan untuk menonton atau tak. Sebabnya masa berada dalam wayang tu sendiri, aku dengar keluhan
'‘Aik? Takkan nyanyi lagi, kot?”

Itulah…sebelum berhajat nak tonton, korang kena survey dulu genre sesebuah filem. Jangan main hembus aje, ok. Permulaan filem dah tulis.. ‘Sebuah Muzikal: Edry Abd Halim’ jadi ia adalah filem muzikal. Konsep muzikal kena faham. Diaolg tak banyak, tapi lirik lagu filem ni menerangkan segalanya. Cuma ditambah, filem ni seumpama spoof seperti menonton siri2 Scary Movie:)

Apapun, usaha mengangkat dongeng masyarakat Melayu seperti Puteri Gunung Ledang, Pak Pandir, Mak Andeh, Nenek Kebayan, Gadis Bunian (kemunculan puluhan 'Maya Karin'..rasa macam nak bawak balik sorang lah.ha ha ha), Badang, Naga Tasik Chini, ( babak naga chini terbang tu best woo. Effect CGI yang menjadi) Bawang Merah Bawang Putih, Mahsuri, Awang Lembing, Belalang adalah warm up terbaik KRU sebelum penayangan epik ‘Hikayat Merong Mahawangsa’ tak lama lagi. Kalau ‘Magika’ lebih kepada muzikal komedi fantasi, Hikayat Merong Mahawangsa merupakan drama sejarah serius yang InsyaAllah bakal mendapat perhatian pemerhati filem.

Walaubagaimanapun, aku dapat rasakan yg filem ni mampu mencapai kutipan box office (selain mungkinkah KRU akan buat pementasan teater muzikal ‘Magika?” macam filem PGL??

Who knows…

Cubalah..luang2 kan masa untuk menonton. At least you must give some justice to Malay Film Industry. Memang kita kadang2 ralat menonton filem yang spoilkan mood kita. Tapi kena ingat, cari filem yang berkualiti. Yang menepati citarasa kita. Tak semua filem Melayu hampeh, ok.

Kalau betul nak tengok filem2 bagus, cuba (kut2 terjumpa) download filem 'Bad Education', 'Volver', 'A Very Long Engagement', 'Schindler List', 'Amelie', 'Osama', 'Father', 'Children of Heaven' (sekadar menyebut beberapa filem)

Senarai harus tonton seterusnya:
1) Hanyut (based on a novel Almayer’s Folly) arahan sutradara terkenal U Wei Hj Saari
2) Hikayat Merong Mahawangsa aka The Malay Chronicles
3) Ombak Rindu (based on a love novel by Fauziah Ashaari), arahan Osman Ali
4) Empayar: Dendam Tamingsari (filem ni dibikin hampir keseluruhan menggunakan green screen)
5) Upin Ipin: Angkasa animasi tempatan yang menggegarkan Malaysia

Deja-vu ketika menonton Magika.he he he


Walauapapun, filem ni ada gak kelemahan dia. Ketika babak sebelum ke Gunung Ledang. Ada 1 lagu (kalau tak silap 'Kehilanganmu') dinyanyikan oleh DD dan Mawi. Tup2 lepas tu straight babak PGL nyani lagu 'Asal Menjadi Cantik'. Kalau ada dialog mesti lagi cun sebab penonton depan dah mula mengeluh (ni kes tak tengok genre filem sebelum tonton)

Then, babak 'Lima Bersaudara' yang bercakap antara satu dengan yang lain. Aku rasa treadmark filem Malaysia kut lah. Bila ramai2 bercakap, akan ada suara sumbang mambang belakang-belakang menambah, walaupun tak lawak ye sebenarnya.

Apa2 pun kalilan pi lah tengok dengan mata kepala sendiri. Baru leh nilai bagaimana filem ni..best ke tak best:) Bagi aku? Aku bagi 4.5 per 5. Plus..aku memang peminat filem muzikal!

17 comments:

Nazz@Purple said...

filem ni memang lain dr yg lain..akn cuba cari ruang utk menonton..

cik kedondong said...

ko da tgk pejal?
ko sungguh kejam..

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple---)cuba tonton Faz.memang lain!

FaizalSulaiman said...

cik kedondong ---)dah.ngeh ngeh ngeh

shahirahkhairudin said...

well done faizal.. review yang menarik.. aaa.. da tengok sabtu ari tu.. besh.. me oso peminat filem muzikal.. rasa nak pegi tgk lagi.. wawawa..

ila haron said...

sukeee citer ni..menarik!!!...
walaupun panggung xpenuh..huhuhuhu

FaizalSulaiman said...

shahirahkhairudin ---)thanks shira!hehehehehe..pi la tengok lagi.tak rugi pon.hahahahaha

FaizalSulaiman said...

ila haron ---)ok la tu ila.ada gak yg tonton:)

Nurcita2 said...

wahh..wahh..rasa tak sabo lak nak g tgk...tp malangnya...jarang sgt kuar tgk wayang ni...spnjang 25 tahun, baru 3 kali je jejakkan kaki ke pawagam...itupun dengan family...

dan yg pasti, untuk filem muzikal kali ni, dah tentu nak g dengan family juga...hehehe...

*sy mmg tidak sosial..!!

FaizalSulaiman said...

Nurcita2---)takpe nur.sesuai jugak ni kalau tengok dengan family

hanisah hassan said...

akak pun dahtgk ....best giler......

n@jwamz said...

woOoO...review ko bagi mcm best...InsyaAllah akan g menonton esok:) yeaa sok free:)

FaizalSulaiman said...

hanisah hassan---)haaa tau takpe:)..best kan?hihi

FaizalSulaiman said...

n@jwamz ---)ko patut gi tengok weh.best2:)

thanks follow:)

Faizal@PeJAY said...

macam syok je citer magika nie..tgk entry aku ada tag ko

FaizalSulaiman said...

Faizal@PeJAY---)ok bro.thanks..nanti aku buat deh!

cik kedondong said...

pejal..ko xde donlod ke ape lagu2 dia?
heheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR